Sık Sorulan Sorular

UTTS’ye Dahil Olan Mükellefler ve Paydaşlar

Akaryakıt dağıtım şirketleri, akaryakıt istasyonu işleten mükellefler, YN Pompa ÖKC üreten veya ithal eden firmalar, Yetkili Taşıt Montaj Firmaları ve Yetkili İstasyon Montaj Firmaları ile bunların teknik servis bayileri,ve UTTS donanımlarını üreten veya ithal eden Yetkili Firmalar UTTS’ye kayıt yaptırmak suretiyle sistemde yer alacaklardır.

UTTS’ye Geçiş İçin Son Tarih Nedir?

UTTS mükelleflerinin en geç 31.12.2024 tarihine kadar UTTS'ye geçişlerini eksiksiz biçimde tamamlamaları zorunludur.

UTTS hangi taşıtları kapsamaktadır?

Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtların akaryakıt tüketimlerinin gider olarak kaydedilebilmesi için bu taşıtlara TTB monte edilmiş olması ve taşıtların akaryakıt alımlarının UTTS üzerinden gerçekleştirilmesi zorunludur. Zorunluluk kapsamında olmayan taşıtlara da ihtiyari olarak TTB monte ettirilebilir. Taşıtın sahipliğinin, kullanım hakkının veya taşıtın plakasının değişmesi durumlarında, taşıta takılı olan TTB’nin taşıtın yeni sahibi veya işletmecisi tarafından değiştirilmesi gereklidir.

UTTS donanımlarının montaj işlemleri nasıl yapılacak?

UTTS mükellefleri ve paydaşları Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne kaydolurlar.
Taşıt sahipleri ve akaryakıt istasyonu işleten mükellefler UTTS donanımlarına ilişkin montaj taleplerini UTTS platformu üzerinden Darphane’ye bildirirler. Darphane tarafından yetkilendirilmiş olan Yetkili Montaj Firmaları Darphane’den temin edecekleri UTTS donanımlarını taşıtlara ve akaryakıt istasyonlarına monte ederler.

UTTS kapsamında düzenlenmeyen akaryakıt satış belgeleri nasıl işlem görecek?

UTTS kapsamında yapılan akaryakıt satışlarında, taşıtın plakasına ilişkin bilgiler YN Pompa ÖKC’ye otomatik olarak iletilecek ve UTTS kapsamında düzenlendiğini gösteren bilgiyi ihtiva edecek şekilde ÖKC Fişi düzenlenecektir. 01.01.2025 tarihinden itibaren, TTB taktırma zorunluluğu getirilen taşıtların akaryakıt alımlarında UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler 213 sayılı Kanunun 227’nci maddesine istinaden vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacaktır.

UTTS nasıl kurulacak ve işletilecek?

UTTS kapsamında kurulum ve sistemin işletilmesi ile ilgili tüm iş ve işlemler Yetkili UTTS İşletmecisi, Yetkili İstasyon Montaj Firmaları, Yetkili Taşıt Montaj Firmaları, Yetkili ÖKC Firmaları, Yetkili UTTS Donanım Tedarikçileri tarafından yerine getirilecektir. Bu firmalar Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nce yetkilendirileceklerdir.

Yetkili UTTS İşletmecisi kimdir?

Darphane tarafından belirlenmiş olan UTTS kurulum ve işletim isteklerine uygun olarak, sistemin nitelik, özellik, yöntem, koşul ve süreçlerinin tasarlanması, buna uygun olarak UTTS kapsamındaki her türlü donanım, yazılım, sistem ve benzeri unsurların üretimi, ithali, satışı, kurulumu, değişimi ve bakım onarım işlerini yürütmekten mesul olan ve Darphane tarafından görevlendirilmiş İşletmecidir.

UTTS Kapsamında Hangi Akaryakıt İstasyonlarından Yakıt Alınabilir?

Akaryakıt istasyonu işleten tüm mükelleflerin, 31.12.2024 tarihine kadar istasyonlarında en az bir pompa ünitesine gerekli UTTS donanımlarını monte ettirmek zorunluluğu bulunmaktadır. 01.01.2025 tarihinden itibaren tüm akaryakıt istasyonlarından UTTS kapsamında yakıt alımı mümkün olacaktır.

UTTS Donanım Montaj İşlemleri Nasıl Yapılacak?

Akaryakıt istasyonu işleten mükellefler UTTS platformuna kaydolacaklar ve montaj taleplerini UTTS platformu üzerinden Darphane’ye bildireceklerdir.
Yetkili Montaj Firmaları, Darphane’den temin edecekleri UTTS donanımlarını taşıtlara, akaryakıt istasyonlarına monte edeceklerdir. Bu montaj firmaları Darphane tarafından yetkilendirilecektir.

Vergi Mükellefi Taşıt Sahipleri kimlerdir?

Akaryakıt harcamalarını vergi beyanında gider olarak gösteren gerçek ve tüzel kişilikteki tüm taşıt sahipleridir.
Araçlarına 31.12.2024 tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırmaları zorunludur.